Het is weer het pollenseizoen. Tranende ogen, een loopneus, jeuk en nog veel meer nare klachten kunnen optreden. We hebben het hier natuurlijk over hooikoorts. Naar schatting heeft 15% van de Nederlanders er last van, wat neerkomt op ongeveer 2,5 miljoen mensen. Bepaald niet de leukste periode van het jaar voor hooikoortspatiënten dus. Gelukkig zijn er medicijnen, maar ook voeding kan helpen in het bestrijden van de symptomen van hooikoorts.

Wat je wel en niet moet eten

In de Britse Dailymail is een interessant artikel geschreven over de mogelijke invloed van voeding op hooikoorts. Waar de twee experts in het artikel het over eens zijn, is dat een bepaald dieet voordelig zou werken voor hooikoortspatiënten. Producten die een verhoogde aanmaak van slijm veroorzaken, zoals zuivel, kunnen negatief werken wat betreft hooikoorts. Het meer en vaker eten van producten die onstekingsremmend werken is verder essentieel. De experts in het artikel raden om deze reden onder andere noten, zaden en fruit aan. Doordat deze producten rijk zijn aan onder andere calcium en magnesium, helpen zij bij het tegengaan van de vorming van histamine (en zijn dus ontstekingsremmend).

Komt er een vreemde stof in ons lichaam, die het lichaam ziet als vijandelijk, dan brengt het lichaam grotere hoeveelheden histamine naar de plek van de infectie. Histamine geeft prikkels af aan de hersenen dan, waardoor de allergische reactie ontstaat. Het is daarom volgens de twee experts in het artikel belangrijk om voeding tot je te nemen die de vorming van histamine voorkomt. Producten waar histamine inzit zijn onder andere tomaten, sinaasappelen, kaas, rode wijn en chocolade.

Het proberen waard

Toch nemen de onderzoekers een slag om de arm, het werkt niet bij iedereen en (vaak) voorkom je hooikoorts er niet mee. De hooikoorts kan slechts minder erg worden. Een aangepast dieet kán wel helpen, dus is het proberen zeker waard. Daar weten wij bij BitesWeLove wel raad mee!