Duurzaamheid staat bij zowel consumenten als bedrijven tegenwoordig hoog in het vaandel. Ook via de keuze van je voeding kun je je steentje bijdragen aan een duurzamere wereld. Zo kun je qua duurzaamheid bijvoorbeeld beter kiezen voor plantaardige eiwitten in plaats van dierlijke eiwitten. Voorbeelden van producten met veel plantaardige eiwitten zijn noten, peulvruchten, soja, tofu en zelfs insecten.

Waarom plantaardige eiwitten?

Een van de redenen om een overgang van dierlijke naar plantaardige eiwitten te stimuleren is dat steeds duidelijker wordt dat de aarde de vraag naar dierlijke eiwitten niet meer aan kan. De productie van deze vorm van eiwitten kost veel water en put de bodem uit. Zo kost de productie van 1 kilogram rundvlees ruim 15.000 (!) liter water. Als je dit afzet tegen het feit dat er steeds meer mensen honger lijden en de wereldbevolking en daarmee de vraag naar voedsel blijft groeien, wordt duidelijk dat er gezocht moet worden naar een alternatief.

Gelukkig zien we dat zowel de overheid als het bedrijfsleven steeds meer initiatieven lanceert om de consumptie van plantaardige eiwitten stimuleert. De Rijksdienst Voor Ondernemen stimuleert bedrijven die helpen bij een voedselproductie die meer plantaardig geörienteerd is.

C02-impact van dierlijke versus plantaardige eiwitten

Volgens de website van Milieucentraal heeft de productie van plantaardige producten een lagere uitstoot van CO2 dan vleesproducten. 2 kilogram CO2 voor vegetarische, plantaardige opties tegenover 5 kilogram bij varken en kip, 10 kilogram bij rundergehakt en zelfs 30 (!) kilogram bij steaks en biefstuk. Verder stoten de dieren van de vleesproductie en hun mest methaan en lachgas uit, wat nog veel sterkere broeikasgassen zijn dan C02.

Ook de Consumentenbond onderschrijft dit en raadt aan vaker voor producten met plantaardige eiwitten te kiezen dan voor vlees. Het is dan ook niet zo gek dat steeds meer mensen ervoor kiezen om ‘flexitarier‘ te worden. Maar liefst 67% van de Nederlanders, blijkt uit onderzoek van Natuur & Milieu. Je bent een flexitariër als je minimaal 1 dag in de week geen vlees of vis eet. Dus ook geen vleeswaren op brood of vleessnacks.