Twee weken geleden stond de cashewnoot in de spotlight, nu de amandel! Lees snel verder om te weten te komen waar de amandel vandaan komt, hoe voedzaam de amandel is en in welke bites hij zit.

Van boom naar in je hand

De amandelboom komt van oorsprong voor rond het Middellands Zeegebied. Hieronder staat ‘ie in bloesem in Zuid-Spanje, mooi he? Maar hoe groeien amandelen nou eigenlijk? Amandelen zijn familie van de perzik en nectarine. Hiervan wordt de pit weggegooid, terwijl van de amandel juist het zure, dunne vruchtvlees niet wordt gebruikt. Even drogen en dan kun je de noot eruit halen, maar dan heb je ook wat! Deze kan natuurlijk wel gewoon hartig worden gemaakt door hem te roosteren of te zouten. Alleen de zoete amandelen worden gegeten, bittere amandelen zijn namelijk giftig. Er zijn wel tien hoofdsoorten amandelen (!).

Boordevol voedingsstoffen

De spijs in het paasbrood van een tijdje terug was in veel gevallen ook van amandelen. Van amandelen wordt ook meel gemaakt: ideaal voor mensen met een gluten- en of tarweallergie. Amandelen worden zelfs tot amandelolie verwerkt, zodat je het bijvoorbeeld als douchegel kunt gebruiken. Het liefst eten wij amandelen natuurlijk puur! Ze hebben een zachte, maar toch onderscheidende smaak. Amandelen zijn namelijk super gezond: ze zitten boordevol antioxidanten, zink, calcium en proteïne. Onderzoek uit het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Nature laat zien dat amandelen een verzadigd gevoel geven, wat de kans op gewichtstoename doet afnemen. Zij bestempelen amandelen als een gezonde snack. Hieraan kunnen wij alleen toevoegen dat het ook nog eens een super lekkere snack is!

In welke bites zitten er amandelen?

In welke van onze bites zitten er amandelen? Onze Nr. 21 Hide ‘n Seek Almonds is voor velen een heuse favoriet. Misschien wel onze meest pleasing bite! Nr. 21 bestaat uit mooie, rauwe amandelen met een heerlijke laag gezouten karamel. Natuurlijk hebben we ook hartige opties: de Nr. 8 Nutcase is een mooie hartige mix van amandelen, walnoten en paranoten. Ideaal voor als je om vier uur nog even een boost nodig hebt op werk. Deze veelzijdige noot kan dus eigenlijk altijd, go almonds!