Het is altijd weer feest als je hem vindt in een mix of gewoon los eet. Hij is ovaal, vrij zacht maar toch met een stevige bite… We hebben het hier natuurlijk over de paranoot! In het Engels worden paranoten ‘Brazil nuts’ genoemd, omdat de oorspronkelijke vindplaats Brazilië was. In Brazilië zelf heten ze castanhos do Pára, waarvan wij de paranoot hebben gemaakt. Paranoten groeien van oorsprong aan een boom met een doorsnede van 2 meter en van soms wel 60 meter hoog in Zuid-Amerika: zo kunnen ze veel zonlicht vangen! De vrucht van de paranoot lijkt op een kokosnoot en bevat zo’n 10 tot 25 paranoten. Ze hebben een fijne textuur, vrij zacht zelfs, en een rijke smaak.

Super gezond en vol seleen

Paranoten zijn rijk aan selenium of seleen. Seleen is een antioxidant die in de lever zit en hier rode bloedlichaampjes beschermt tegen schade. Dit helpt giftige stoffen minder giftig te maken. Ook zorgt seleen nog eens voor een betere werking van de schildklier. Er zijn aanwijzingen volgens het Voedingscentrum dat sommige jonge mannen en vrouwen, ouderen en zwangere vrouwen te weinig seleen binnenkrijgen. In slechts één paranoot zit al 160% (!) van de algemene dagelijkse hoeveelheid aan seleen, aldus het wetenschappelijke tijdschrift LWT- Food Science Technology. Volgens ditzelfde tijdschrift kan het eten van een handje noten per dag leiden tot een verlaagde kans op een hartaanval. Super gezond dus dat er veel seleen in de paranoot zit! Ook zijn ze net als eigenlijk alle andere noten een bron van eiwitten, hier schreven wij al eens eerder over.

Handen vol gemixte paranoten, hmmm….

Bites met paranoten

Nr. 41 Sunny Autumn is een echte aanrader, het beste van gedroogd fruit en paranoten gecombineerd! Hartig combineren kan ook goed met de paranoot: de populaire Nr. 8 Nutcase is hier een goed voorbeeld van. Paranoten, walnoten en amandelen, alleen maar noten en ook nog eens super gezond. Paranoten zijn dus een ideaal gezond en lekker tussendoortje en makkelijk om mee te combineren.

En hoe zit het dan met andere noten? Als je dit interessant vond, vind je het vast ook leuk om meer te weten te komen over amandelen, walnoten en cashewnoten. Word een notenexpert! ?️