Wist je dat pinda’s officieel geen noten zijn, maar peulvruchten zijn? Dit komt omdat ze niet aan een boom groeien zoals noten, maar aan een struik. Pinda’s staan bekend om hun hoge voedingswaarde, maar daarover later meer. Door deze hoge voedingswaarde is de pinda al jaren enorm populair, zeker als snack. Gedurende de Tweede Wereldoorlog was de pinda bijvoorbeeld erg gewild, omdat er grote behoefte aan olie en voedsel was.

Productie: van plant tot ideale snack

Pinda’s groeien in alle continenten en worden in landen met een tropisch en subtropisch klimaat verbouwd. De pindaplant groeit dicht aan de grond en heeft gele bloemen. De zaadjes om de pinda te laten groeien, komen in de grond naarmate de plant verwelkt, gaat hangen en zich in de grond boort. Onder de grond verandert de kleur van de pinda dan ook van wit naar lichtbruin. Om de pinda te verwerken wordt de dop eraf gehaald, het bruine vliesje om de pinda wordt verwijderd. Sommige pinda’s worden in de dop gebrand en ook in de dop verkocht (lekker pellen!).

Pinda’s en vetten: super gezond!

Genoeg achtergrondinfo, maar wat zijn de gezondheidseffecten van pinda’s? Pinda’s bestaan voor 46% uit vet. Huh, dat kan dan toch niet goed voor je zijn? Integendeel, pinda’s zitten boordevol gezonde vetten! Ze zitten namelijk boordevol gezonde vetzuren, die niet worden omgezet in energie. Pinda’s bevatten onverzadigde vetzuren, wat leidt tot een lagere kans op hart-en vaatziekten. Verder zitten pinda’s boordevol antioxidanten. Daarnaast zijn pinda’s een duurzamere keuze dan andere noten, omdat er bij de productie van pinda’s minder water wordt verbruikt.

Bites met pinda’s

Eerder schreven wij al over alternatieven voor het standaard schaaltje pinda’s op vrijdagmiddagborrels. Nr. 48 Sour Cream Nutcase is hier bijvoorbeeld ideaal voor. Wel pinda’s, gemixt met andere heerlijke noten. Een beetje zout met een hartig sour cream extraatje. Heb je tijdens een lange werkdag of juist een lange wandeling extra energie nodig? Nr. 10 Get Me Going helpt je uit de brand! Pinda’s gemixt met van alles wat: amandelen, gedroogde cranberry’s en chocolade. It Gets us going op kantoor!